چسبهای پلی اورتان میتوانند به هر دو صورت جامد و نسبتا انعطاف ناپذیر و یا الاستیک و انعطاف پذیر باقی بمانند. این نوع چسب برای استفاده در محیط های داخل و فضای باز مناسب بوده و دارای دوام زیادی است. چسبهای پلی اورتان در برابر دماهای بالا بسیار مقاوم میباشند و معمولا تا دمای ۱۰۰ درجه سانتی گراد (۲۱۰ درجه فارنهایت) پایداری خود را حفظ میکنند.
این نوع چسبها پلیمرهای ترموست میباشند و تحت حرارت نرم نمیشوند. در هنگام خشک شدن بسیار انعطاف پذیر بوده و در برابر حل شدن در مواد شیمیایی اسیدی یا قلیایی قوی، مقاوم میباشند.چسبهای پلی اورتان روی پلی پروپیلن، پلی اتیلن و مواد مشابه مثل تفلون و یا سیلیکون خیلی خوب عمل نمیکند و سطح مومی یا روغنی نیز از خود باقی نمیگذارد.
این نوع چسبها قابلیت استفاده در شرایط با رطوبت بالا را دارند. در واقع برای استفاده کردن نیازمند رطوبت میباشند. این چسب ضد رطوبت و آب است. به دلیل مزیت مقاوم بودن در برابر رطوبت نسبت به سایر چسبهای موجود در بازار، چسب پلی اورتان برای استفاده در چوبها طرفدارهای زیادی دارد.
فرمولاسیون برخی از چسبهای پلی اورتان به صورتی است که میتوانند به عنوان درزگیر یا وسیله بتونه کاری به کار روند. برای مثال فرم ژلهای چسبهای پلی اورتان غالبا در ساخت یا تعمیر قایقها و یا هواپیماهای سبک مورد استفاده قرار میگیرد.
علاوه بر این دیگر انواع چسبهای پلی اورتان در امور نجاری، فلز کاری و سنگ تراشی به کار میرود. نوع دیگر این چسبها، انواع ساختمانی آنهاست که آنها را میتوان در کف کامپوزیت، کفپوش و بتن مورد استفاده قرار میگیرد.
چسب های پلی اورتان که به صورت تک جزئی و دوجزئی قابل تولید هستند برای اکثر سطوح (چوب، فلز، لاستیک، پلاستیک، چرم، شیشه و سرامیک، بتون و آجر) قابل استفاده اند. این دسته از چسب ها دارای کاربرد گسترده ای در زمینه های مختلف هستند که از میان آن ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
نصب شیشه در صنایع خودروسازی و هواپیمایی
ساخت کامپوزیت الیاف شیشه
ساخت درب
ساخت مخزن
اتصال قطعات پلاستیکی
اتصال صفحات عایق چسب پلی اورتان به علت مقاومت در برابر اشعه ماوراء بنفش برای مصارف خارجی بسیار مناسب می باشد. قابل ذکر است که این چسب در قیاس با چسب اپوکسی اتصال ضعیف تری برای سطوح فلزی ایجاد می نماید.
چسب های پلی اورتان دوجزئی با توجه به ساختار شیمیایی مواد اولیه و نسبت آنها می تواند بسیار انعطاف پذیر یا بسیار سخت باشد.
چسب پلی اورتان تک جزئی به دو گروه تقسیم می شوند:
۱) پخت شونده با رطوبت
۲) پخت شونده با حرارت.
چسب پخت شونده با رطوبت بسیار انعطاف پذیر و الاستیک است و زمان پخت آن به میزان رطوبت محیط بستگی دارد. گروه دوم از چسب های تک جزئی، بسیار سخت، غیرمنعطف و مقاوم در برابر خستگی اند. این چسب ها برای پخت نیاز به دمای ۱۰۰ درجه تا ۲۰۰ درجه دارند.
ویژگی های چسب پلی اورتان
- قدرت چسبندگی بالا روی مصالح مختلف: این چسبها با سطوح متخلل و غیر متخلل ترکیب شده و برای متریالهای گوناگون از قبیل سنگ، شیشه ، فلز و… قابل استفاده میباشند.
- مقاومت مناسب در برابر رطوبت: میتوان از آن در محیطهای مرطوب استفاده کرد.
- زمان گیرایی مناسب: سرعت گیرایی چسب پلی اورتان نه آنقدر سریع است که امکان انجام کار روی سطح فراهم نباشد و نه آنقدر آهسته که فرایند اجرا را به تاخیر بیندازد.
- مقاومت مناسب در برابر تابش خورشید
- مقاوم در برابر شرایط مختلف آب و هوایی
- خاصیت رنگ پذیری
- بسیار انعطاف پذیر
کاربردهای چسب پلی اورتان
چسب پلی اورتان در موارد بسیار گستردهای کاربرد دارد. از جملهی این کاربردها میتوان به آب بند کردن درزها (مناسب برای فضاهای استخر و …)، درز بندی لولهها، در مخازن آب آشامیدنی، تصفیه خانههای آب و فاضلاب، کانالهای آبرسانی، درزهای انبساطی، صنعت خودرو، ساخت مبلمان، عایق حرارتی ساختمان، عایق آب، تولید کفشهای ورزشی و موارد دیگر… اشاره کرد.
باید مراقب باشید که چسب پلی اورتان را روی سطوح یخ زده و مرطوب و سطوحی که در معرض جریان آب هستند، استفاده نکنید.